Διαφορές ανάμεσα στα Proficiency

Διαφορές ανάμεσα στα Διάφορα Είδη Proficiency που Αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Η απόκτηση ενός πιστοποιητικού Proficiency στην αγγλική γλώσσα αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για πολλούς, είτε για ακαδημαϊκούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους. Στην Ελλάδα, ο ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) αναγνωρίζει διάφορα πιστοποιητικά Proficiency, τα οποία χρησιμοποιούνται σε δημόσιους διαγωνισμούς και προσλήψεις. Ωστόσο, τα διαφορετικά είδη πιστοποιητικών που αναγνωρίζει ο ΑΣΕΠ έχουν ορισμένες διαφορές που αξίζει να γνωρίζουμε.

Cambridge English Proficiency (C2 Proficiency – CPE)

Το Cambridge English Proficiency, γνωστό ως CPE, είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πιστοποιητικά παγκοσμίως. Αποτελεί την ανώτατη πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας από το Cambridge Assessment English και είναι ισοδύναμο με το επίπεδο C2 του CEFR. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν τέσσερα μέρη: Reading and Use of English, Writing, Listening, και Speaking. Το CPE αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και θεωρείται από πολλούς ως το πιο απαιτητικό, αλλά και το πιο υψηλού κύρους πιστοποιητικό.

Michigan Proficiency (ECPE – Examination for the Certificate of Proficiency in English)

Το Michigan Proficiency, ή ECPE, είναι ένα πιστοποιητικό που παρέχεται από το University of Michigan. Είναι επίσης ισοδύναμο με το επίπεδο C2 του CEFR. Οι εξετάσεις καλύπτουν Listening, Grammar, Cloze, Vocabulary, Reading, και Writing, ενώ υπάρχει και προφορική εξέταση (Speaking). Το Michigan Proficiency είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται πλήρως από το ΑΣΕΠ.

IELTS (International English Language Testing System) – Academic Version

Το IELTS είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης της αγγλικής γλώσσας, το οποίο έχει δύο μορφές: την Academic και την General Training. Ο ΑΣΕΠ αναγνωρίζει το IELTS Academic, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για ακαδημαϊκούς σκοπούς, όπως η εισαγωγή σε πανεπιστήμια. Παρόλο που δεν είναι αποκλειστικά πιστοποιητικό Proficiency, το επίπεδο C2 στο IELTS (με βαθμολογία 8.5 ή 9) αναγνωρίζεται ως αντίστοιχο του Proficiency από τον ΑΣΕΠ.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Το TOEFL είναι ένα άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο τεστ, το οποίο μετρά την ικανότητα χρήσης και κατανόησης της αγγλικής γλώσσας σε ακαδημαϊκά πλαίσια. Ο ΑΣΕΠ αναγνωρίζει το TOEFL με συγκεκριμένες βαθμολογίες που αντιστοιχούν σε επίπεδα γλωσσικής επάρκειας. Μια υψηλή βαθμολογία στο TOEFL μπορεί να αναγνωριστεί ως επίπεδο Proficiency (C2) από τον ΑΣΕΠ.

Λοιπά Πιστοποιητικά (ESB, City & Guilds, Pearson PTE, LRN, TIE, LCERT ESOL, κ.λπ.)

Εκτός από τα πιο γνωστά πιστοποιητικά, ο ΑΣΕΠ αναγνωρίζει και άλλες εξετάσεις, όπως το ESB (English Speaking Board), το LRN, TIE, LCERT ESOL, MSU, Pearson PTE Academic, και άλλα πολλά. Αυτά τα πιστοποιητικά έχουν επίσης ισοδυναμία με το επίπεδο C2 του CEFR και θεωρούνται έγκυρα για δημόσιες θέσεις στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να διαφέρουν σε δομή και μορφή εξέτασης. Αρκετά είναι πολύ εύκολα και μπορεί ο υποψήφιος να τα περάσει με χαμήλή βάση.

Διάρκεια πιστοποιητικών 

Τα πιστοποιητικά δεν λήγουν και ο υποψήφιος δεν χρειάζεται να ανανεώση το Proficiency. Κάποια πιστοποιητικά όμως έχουν περιορισμένη διάρκεια (TOEFL, IELTS). Τα δημοφιλή Cambridge, Michigan, LRN, TIE, ESB, LCERT ESOL, PTE, δεν λήγουν ποτέ. Ο υποψήφιος τα έχει για πάντα και μπορεί να τα αξιοποιήσει παντού.

Συμπεράσματα

Αν και όλα τα παραπάνω πιστοποιητικά αναγνωρίζονται από τον ΑΣΕΠ ως απόδειξη γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Proficiency, υπάρχουν διαφορές στην αναγνώριση, στη δομή των εξετάσεων και στη δημοτικότητα του κάθε πιστοποιητικού στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το πιστοποιητικό που ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες και ικανότητες, λαμβάνοντας υπόψη και τις προδιαγραφές του ΑΣΕΠ για την αναγνώρισή τους.

Δείτε εδώ τον οδηγό TO ΚΑΛΥΤΕΡΟ PROFICIENCY από το mlc για να σας βοηθήσει για την αναγνώριση, διάρκεια, εξετάσεις, βάση εξέτασης, βαθμό ευκολιας – δυσκολίας για τα διάφορα Proficiency